Kultura - Arhiv

Iskalnik po sekciji


Iskane besede:
Od:
Do:
Kultura - Arhiv
Novi mariborski župan optimističen v zvezi z obnovo knjižnice na Rotovškem trgu Novo vodstvo mariborske občine za zdaj ostaja pri načrtu gradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu.
S fotografijami nožnic proti tabujem, ki spremljajo ta del ženskega telesa Kolumbijska umetnica Melisa Vargas je na razstavi Vulva, cvet mojega življenja, v čilenski prestolnici Santiago na ogled postavila 25 fotografij nožnic različnih žensk.
Četrt stoletja Impro lige pri nas: gledališče, ki nastaja spontano V CSK France Prešeren na Karunovi se pričenja dvodnevno dogajanje ob 25. obletnici Impro lige, temeljnega programa improvizacijskega gledališča v Sloveniji.
Modri osliček Ariol odpira festival Bobri S prvimi delavnicami, filmi in gledališkimi predstavami se začenja 11. ljubljanski festival kulturno-umetnostne vzgoje Bobri.
Zinnie Harris: "Ženskemu liku ni dovoljeno govoriti drugega kot to, kako je biti ženska" Z Zinnie Harris, avtorico priredbe Ajshilove Oresteje, ki jo je naslovila Ta nesrečni rod in jo je mogoče videti na Velikem odru MGL-ja, sva se o njenem najobsežnejšem dramskem delu, ki ga je pisala kar tri leta, pogovarjali po telefonu.
Bane Bumbar ‒ še vedno priljubljena paradigma povprečnega Jugoslovana Čeprav je od snemanja nadaljevanke Na vrat na nos oziroma Grlom u jagode minilo več kot 40 let, med gledalci ostaja priljubljena. Odpira še danes aktualna vprašanja.
Piet Mondrian Umetnost je pot do duhovnosti.
Izraelski muzej zaradi protestov umika skulpturo McJezus Po protestu tamkajšnje krščanske skupnosti bodo iz muzeja v Hajfi umaknili skulpturo McJezus, križane maskote priljubljene verige restavracij s hitro prehrano, ki je delo finskega umetnika in političnega aktivista Janija Leinonena.
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.
Po Houellebecqovi distopični viziji Francije bodo posneli TV-serijo Štiri leta po izidu bo kontroverzni roman Michel Houellebecq Podreditev dobil še televizijsko predelavo. Po pisateljevem orisu Francije, v kateri leta 2022 na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist, bodo posneli TV-serijo.
Ob zori še ene dobe absurdnosti. Jaša predstavi nov performans. Vizualni umetnik Jaša bo v Moderni galeriji predstavil novo v seriji performativnih intervencij, ki jih je razvil kot povzetek in nadaljevanje scenarija svojega 29-tedenskega bivanja na Beneškem bienalu leta 2015.
V družbi Tega nesrečnega rodu skozi labirint temne strani človeške psihe "V neizbežnem trku sodobnega dušeslovja s fatalizmom in matricidom zaznamovane Elektre, ki nikjer ne najde pokoja, se izoblikuje spoznanje, da najbrž nikoli ne bomo razvozlali vseh skrivnosti človeške duše," so zapisali na spletni strani gledališča.
Splavitev tržaškega filmskega festivala: v tekmovalnem programu tudi Mazzinijeva Izbrisana Jubilejno izvedbo tržaškega filmskega festivala odpira film Meeting Gorbachev (Srečanja z Gorbačovom), prikazali pa bodo tudi več slovenskih stvaritev, pri čemer se je prvenec scenarista in režiserja Mihe Mazzinija uvrstil v tekmovalni program.
Naivni dobrodušni lepotec Alan Ford srečal abrahama: Če želiš ostati mlad, se ne smeš postarati Pisalo se je leto 1969, ko sta striparja Max Bunker in Magnus (s pravima imenoma Luciano Secchi in Roberto Raviola) v Italiji izdala prvo številko stripa Alan Ford.
Slovo Pulitzerjeve nagrajenke Mary Oliver, ki je častila zunanji svet in naravo ter prezirala pohlep Umrla je pesnica Mary Oliver, ki je bila cenjena in znana predvsem po odah naravi in živalskemu svetu, znana pa je bila tudi slovenskemu občinstvu.
Celjski gledališčniki napovedali kazensko ovadbo Borisa Kobala Slovensko ljudsko gledališče Celje je organiziralo novinarsko konferenco ob nedavnem umiku komedije Borisa Kobala Profesionalci espe s svojega programa, saj se je izkazalo, da gre zgolj za poslovenjeno dramo italijanskega avtorja Alda Nicolaja.
Benedikt Erlingsson: "Vlade, ki se ne odzivajo na podnebne spremembe, so zločinske" Bojevnica, zmagovalni film lanskega Liffa, je fantastična parabola o ženski, ki bo s sabotažo tovarne aluminija "rešila svet". A če se hočemo v rešiti sami, opozarja režiser Benedikt Erlingsson, bo nujen odmik od poblaznelega potrošništva.
Sklad za zaščito kulturne dediščine na vojnih območjih oznanil prve projekte v Iraku in Maliju Pri svetovnem skladu za zaščito kulturne dediščine na vojnih območjih, imenovanem Aliph, so napovedali financiranje obnovitvenih del na iraških in malijskih tleh, tehnično podporo pa naj bi nudila francoski muzej Louvre in ameriški Inštitut Smithsonian.
Začetek sojenja glede Blejskega filmskega festivala se očitno vse bolj izmika Marko Gajić in Danijel Utješanović sta se pred petimi leti lotila projekta Blejskega filmskega festivala, k sodelovanju sta pritegnila Radeta Šerbedžijo in Branka Đurića, vendar velikopotezno zastavljenemu festivalu ciljev ni uspelo doseči.
Pablo Picasso Dobri umetniki kopirajo, odlični umetniki kradejo.
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 ...
Citat
link
Piet Mondrian
18. januar 2019 ob 21:31 Umetnost je pot do duhovnosti.
Več novic ...
Izbor
Kazalo