Glasba
slice
Na virtualno razstavo Davida Bowieja s kustosom Garyjem Oldmanom
Najbolje obiskana potujoča razstava v 165-letni zgodovini muzeja Victoria in Albert, 11. januar 2019 ob 10:55 V torek, ko bi britanski ikonični umetnik David Bowie praznoval 72 let, je zaživela aplikacija David Bowie Is.
1
"Urban Koder je bil predvsem intelektualec in to se je še kako odražalo v širini njegovega ustvarjanja "
9. januar 2019 ob 18:07 "Bil je pošten glasbenik in zanimiv sogovornik," se umrlega Urbana Kodra spominja dirigent Big Banda RTV Slovenija Lojze Krajnčan. O njegovi glasbi iz filma Cvetje v jeseni pravi, da je v njej v preprosto melodijo s citrami genialno ujel slovensko dušo.
Umrl je Urban Koder, avtor nepozabne glasbe za Cvetje v jeseni in več drugih filmov
8
9. januar 2019 ob 11:17 V 91. letu starosti se je poslovil skladatelj, dirigent in trobentač Urban Koder, ki je poleg glasbe za 20 celovečernih filmov ustvarjal tudi glasbo za Ljubljanski jazz ansambel, katerega vodja je bil.
V novo leto z novo glasbo oziroma nov festival pod okriljem filharmonije
8. januar 2019 ob 20:45 V Slovenski filharmoniji so se odločili zasnovati nov glasbeni festival, ki so ga poimenovali V novo leto z novo glasbo in ga bodo izvedli v sodelovanju z več partnerji. V okviru prve izvedbe festivala se bo zvrstilo pet koncertnih dogodkov.
Christoph Waltz na rodnem Dunaju na režiserskem stolčku Beethovnove opere
6
5. januar 2019 ob 15:17 V letu 2020 si bo mogoče v dunajski operni hiši ogledati Beethovnovega Fidelia, ki ga bo na tamkajšnji oder postavil leta 1956 v avstrijski prestolnici rojeni oskarjevec Christoph Waltz.
Skalno dvorano na Ljubljanskem gradu bodo polnili zvoki džeza, soula in bluza Koncertne večere v Jazz clubu Ljubljanski grad bo uvedla zasedba Las Cuerdas, ki navdih črpa iz zvrsti, kot so reggae, ska, rock, rap in latino. Njeni člani prihajajo iz Argentine, s Kube in iz Slovenije.
Chopin ima letališče, Moniuszko pa bo imel kolodvor Poljski minister za kulturo Piotr Glinski je napovedal, da bodo v soboto v sklopu praznovanj po skladatelju Moniuszku, najbolj znanem po operah Halka (1846/47) in Graščina strahov (1864), poimenovali glavno železniško postajo v Varšavi.
1
Izbran je že dirigent za naslednji novoletni koncert Dunajskih filharmonikov Letošnji novoletni koncert je še čisto svež v naših spominih, a Dunajski filharmoniki so z mislimi že pri naslednjem. Leta 2020 bo tradicionalni novoletni nastop vodil Andris Nelsons.
Slovenski filharmoniki v novo leto z Offenbachom, ki se je boril proti dolgčasu Tradicionalni novoletni koncert Slovenske filharmonije bo ob 18. uri v Gallusovi dvorani Cankarjevega doma popeljal v glasbeni svet francoskega skladatelja Jacquesa Offenbacha in njegovega avstrijskega sodobnika Franza von Suppeja.
Novoletni koncert z Dunaja je odmeval v 95 državah Dunajski filharmoniki v domove po vsem svetu na prvi dan novega leta že več desetletij prinašajo zapuščino glasbene dinastije Strauss in njenih sodobnikov.
5
Pol stoletja po Woodstocku: zlati, "pangeneracijski" Woodstock Pol stoletja po tem, ko se je festival Woodstock vpisal med prelomne mejnike hipijevske protikulture, se bo na istem polju severno od New Yorka poleti zgodil velik jubilejni koncert.
11
Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov v živo na 250 filmskih platnih Novoletni koncert Berlinskih filharmonikov pod taktirko Daniela Barenboima bodo letos prenašali v živo v 250 kinematografih po Evropi.
3
Čarobnost božične in gospelske glasbe pred mestno hišo na sveti večer Pred ljubljanskim magistratom je ob 17.00 v organizaciji Staroljubljanskega zavoda za kulturo ter v sodelovanju s Turizmom Ljubljana in Mestno občino Ljubljana potekal tradicionalni božični koncert.
1
200 let Svete noči: za božič jo pojejo celo Inuiti in pleme Zulu Svetovno znana pesem Sveta noč, blažena noč nocoj beleži 200 let, odkar so jo prvič zapeli na božič leta 1818 v cerkvi sv. Nikolaja v avstrijskem Oberndorfu severno od Salzburga.
2
Verdijeva hiša: dom za ostarele glasbenike, prvi na svetu Na vprašanje, katero je njegovo najlepše delo, je italijanski operni skladatelj Giuseppe Verdi vedno odvrnil, da dom za ostarele glasbenike, ki ga je ustanovil.
2

Citat
link
Piet Mondrian
18. januar 2019 ob 21:31 Umetnost je pot do duhovnosti.
Več novic ...
Izbor
Kazalo