Knjige
slice
Novi mariborski župan optimističen v zvezi z obnovo knjižnice na Rotovškem trgu
"Za zdaj smo še na Rotovškem trgu in verjamem, da bo tam knjižnica tudi zgrajena", 19. januar 2019 ob 14:15 Novo vodstvo mariborske občine za zdaj ostaja pri načrtu gradnje nove osrednje enote Mariborske knjižnice na sedanji lokaciji na Rotovškem trgu.
Po Houellebecqovi distopični viziji Francije bodo posneli TV-serijo
1
18. januar 2019 ob 19:04 Štiri leta po izidu bo kontroverzni roman Michel Houellebecq Podreditev dobil še televizijsko predelavo. Po pisateljevem orisu Francije, v kateri leta 2022 na volitvah za predsednika zmaga zmerni islamist, bodo posneli TV-serijo.
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj
1
18. januar 2019 ob 19:29 Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo ena od današnjih močnejših pesniških glasov.
Naivni dobrodušni lepotec Alan Ford srečal abrahama: Če želiš ostati mlad, se ne smeš postarati
62
18. januar 2019 ob 13:25 Pisalo se je leto 1969, ko sta striparja Max Bunker in Magnus (s pravima imenoma Luciano Secchi in Roberto Raviola) v Italiji izdala prvo številko stripa Alan Ford.
Slovo Pulitzerjeve nagrajenke Mary Oliver, ki je častila zunanji svet in naravo ter prezirala pohlep
18. januar 2019 ob 10:58 Umrla je pesnica Mary Oliver, ki je bila cenjena in znana predvsem po odah naravi in živalskemu svetu, znana pa je bila tudi slovenskemu občinstvu.
Amazon se brani obtožb, da zaradi njih pisatelji zaslužijo manj Spletni gigant Amazon izpodbija ugotovitve nedavnega poročila ameriškega pisateljskega ceha (Authors Guild), ki Amazonov monopol krivi za "krizo epskih dimenzij", ki je doletela ameriške pisce.
7
Zoran Hočevar: Tole zdaj Tole zdaj je roman o nastajanju romana – celo dveh romanov, saj avtor Zoran Hočevar v njem popisuje ustvarjalni proces oziroma vse tisto, kar pač ob tovrstnem delu spada zraven.
Alenka Jovanovski: Tisoč osemdeset stopinj Alenka Jovanovski je pesnica, literarna zgodovinarka, prevajalka in literarna kritičarka, ki je leta 2004 prejela Stritarjevo nagrado. Z drugo pesniško zbirko Tisoč osemdeset stopinj je dokazala, da je zagotovo eden današnjih močnejših pesniških glasov.
Domačijo Alojza Gradnika v Medani čaka obnova, usoda murve še ni znana Domačija Alojza Gradnika v Medani je dobila novega lastnika. Prenova hiše, ki je v zelo slabem stanju, se bo tako lahko začela. Prej je bilo to zaradi razpršenega lastništva skorajda nemogoče.
Roddy Doyle: "Včasih si ljudje kar želijo, da bi jih kdo užalil, še posebej na družbenih omrežjih" "Ljudje včasih prežijo na to, da bi jih kdo užalil, da se lahko nemudoma odzovejo, ne da bi prej premislili," je prepričan Roddy Doyle, plodoviti in nagrajevani irski pisatelj, ki je bil novembra v gosteh v Ljubljani.
1
Nova monografija o mostovih – gradnjah, kjer se srečujejo različne kulture in mišljenja Leto evropske kulturne dediščine je prineslo tudi zagon nove zbirke Naša dediščina. Začenja jo knjiga o mostovih, o katerih je Ivo Andrić nekoč zapisal, da nič od vsega, kar človek postavlja in gradi, v njegovih očeh ni boljše in vrednejše kot mostovi.
Khaled Hosseini: Morska molitev Mednarodno uveljavljeni pisatelj Khaled Hosseini, rojen leta 1965 v Kabulu, že skoraj štiri desetletja živi z ZDA. Njegovi prvi trije romani razgrinjajo Afganistan od začetka sedemdesetih let prejšnjega stoletja do začetka tega stoletja.
1
Drago Jančar: Postaje Postaje Draga Jančarja so zbirka že objavljenih esejev in zapisov, ki jih dopolnjuje pol ducata zgodb, ki se dogajajo v tujih mestih, kjer je prebival večinoma med rezidenčnimi štipendijami ali na literarni turneji.
"Umetnost in psihoterapija imata skupni cilj - človeka spodbujata k razmišljanju o sebi" Gledališče in psihoterapija sta precej povezana: katarza, sproščanje čustev ni povezano z medicino, temveč z gledališčem, pravi avtor knjige Psihodrama dr. Vladimir Milošević.
2
Foto: Ob 200. obletnici smrti Valentina Vodnika vpogled v njegove izvirne rokopise "Dovolj je spomina: me pesmi pojó," je Valentin Vodnik zapisal ob koncu pesmi Moj spomenik. V spomin 200. obletnice njegove smrti bo v prihodnjih mesecih vrsta dogodkov, posvečenih jezikoslovcu, pesniku, učitelju, časnikarju in duhovniku.
3

Citat
link
Piet Mondrian
18. januar 2019 ob 21:31 Umetnost je pot do duhovnosti.
Več novic ...
Izbor
Kazalo