Knjige
slice
Milan Kundera pri 90 morda znova Čeh tudi "na papirju"
Že štiri desetletja francoski državljan, 14. november 2018 ob 14:10 Češki premier Andrej Babiš je skoraj 40 let po tem, ko je češka komunistična partija Milanu Kunderi odvzela državljanstvo, velikemu pisatelju ponudil spravo in povrnitev državljanstva.
3
Roman Na/pol Jasmina B. Freliha odslej tudi v angleščini
2
13. november 2018 ob 18:06 Literarni prvenec Jasmina B. Freliha Na/pol je danes dobil svojo angleško različico. P od angleškim naslovom In / Half je v prevodu Jasona Blaka izšel pri založbi Oneworld Publications.
Klarisa Jovanović: Izgnana
13. november 2018 ob 14:22 "Izgnala sem se iz očetove hiše. / Izgnala sem se iz nje, še preden sem jo dodobra spoznala." Prva verza tretje pesniške zbirke Klarise Jovanović Izgnana sta hkrati ključna v njej.
Literarni zaklad: našli še neznane zgodbe nobelovca Naguiba Mahfouza
1
12. november 2018 ob 17:27 V hiši hčere egiptovskega Nobelovega nagrajenca za literaturo Naguiba Mahfouza je novinar Mohamed Shoair odkril 50 rokopisov njegovih kratkih zgodb, med katerimi je 18 neobjavljenih.
Prvič na ogled zapuščina Maxa Broda, del katere so pisma njegovega prijatelja Kafke
12. november 2018 ob 16:27 Decembra bo minilo pol stoletja, odkar je umrl Max Brod: prijatelj in biograf avstrijsko-češkega pisatelja judovskega rodu Franza Kafke, zgodovinsko znan kot tisti, ki je v dvajsetih letih po smrti ...
Frankfurt po Frankfurtu: v središču dela o vzgoji Vodilo letošnje razstave tujih knjig Frankfurt po Frankfurtu je "vzgoja v knjigah in vsakdanjem življenju", zato so v središču dela, ki pomagajo k boljši vzgoji tako staršem kot učiteljem in ...
Nežna je noč: Hulu se loti Fitzgeraldovih turobnih dni Čeprav ob izidu roman Nežna je noč iz najtemnejšega obdobja F. Scotta Fitzgeralda ni požel velikega uspeha, danes velja za klasiko svetovne književnosti, ki bo kmalu vnovič zaživela na malih zaslonih.
David Grossman: Pride konj v bar Roman o stand up komiku, ki postopoma, skozi spiralo nepovratne bolečine, postane osebno izpovedna proza, politično nekorektni napad na Izrael in izraelsko-palestinsko vprašanje, vse to (in še kaj) ...
Amos Oz: Juda Roman Amosa Oza Juda je novo slastno doživetje za bralce, še posebej za tiste, ki so uživali ob branju romanov Zgodba o ljubezni in temini, Moj Mihael, Črna skrinjica in Panter v kleti.
1
Evlalija – slovenski "esperanto" Na prehodu iz 19. v 20. stoletje je nastala poplava umetnih jezikov. Med najbolj odmevnimi je bil esperanto, pri nas pa je pater Stanislav Škrabec v letih 1908 in 1910 oblikoval evlalijo.
Album umetniško-ustvarjalnega in politično-vojaškega delovanja Rudolfa Maistra Na dan, ko se je pred natanko sto leti Rudolf Maister na sestanku Narodnega sveta za Štajersko odločil za splošno vojaško mobilizacijo za ubranitev severne meje, so pri Mladinski knjigi predstavili ...
Nagrada goncourt letos Nicolasu Mathieuju: Nazaj v devetdeseta "Želel sem povedati zgodbo o svetu, iz katerega prihajam," je dejal 40-letni nekdanji novinar Nicolas Mathieu, ki je preživel "18 mesecev zaprt v sobi" , da je napisal roman, za katerega je danes ...
1
Škandal na Švedski akademiji odmeva dalje: Odstopila še ena članica Profesorica teologije na univerzi v Lundu Jayne Svenungsson je danes sporočila, da odhaja iz ustanove, ki podeljuje Nobelovo nagrado za literaturo.
6
Niti Dunaj ni pozabil Ivana Cankarja, svojega nekdanjega meščana V okviru Tedna slovenske književnosti na Dunaju bodo drevišnji večer posvetili spominu na Ivana Cankarja, ki je veliko ustvarjal prav v tem mestu.
2
Andrej Blatnik: Ugrizi Andrej Blatnik je eden najvidnejših piscev kratke proze, temu žanru je posvetil kar nekaj uspešnih in odmevnih zbirk.

Citat
link
Michel Houellebecq
14. november 2018 ob 17:46 Če je življenje iluzija, je ta precej boleča.
Več novic ...
Izbor
Kazalo