Znanost in tehnologija
slice
Slovenski raziskovalci izdelali rekordno sončno celico
Dosežek slovenskih znanstvenikov, 13. november 2018 ob 19:03 Raziskovalec Marko Jošt je na podoktorskem usposabljanju v Nemčiji s sodelavci izdelal tandemsko sončno celico z doslej največjo učinkovitostjo pretvorbe svetlobne energije v električno.
14
 • Jošt raziskovalec ljubljanske fakultete za elektrotehniko
 • Tarok v prometu prihodnosti
  26
  13. november 2018 ob 14:29 Kam se bo preselil promet prihodnosti, kdo ali kaj nas bo vozil, kaj bomo počeli v futurističnih prevoznih sredstvih?
  Video- in avdioznanost: V 100 letih bi Zemlja lahko ostala brez helija
  10
  12. november 2018 ob 09:22 Vsako leto nam z Zemlje uide nepredstavljivih 175 milijonov kubičnih metrov helija. Po nekaterih ocenah bo helija čez približno 100 let na Zemlji zmanjkalo.
  Padel hitrostni rekord: Parker postal najhitrejši izdelek človeških rok
  90
  10. november 2018 ob 17:26 Vesoljska sonda Parker je prišla rekordno blizu Sonca, in to z najvišjo hitrostjo katerega koli izdelka človeških rok do zdaj. Oba rekorda bo še večkrat podrla.
  Kitajci razvili TV-voditelja s pomočjo umetne inteligence
  32
  9. november 2018 ob 12:06 Kitajska državna poročevalska agencija Šinhua je predstavila najnovejše člane svoje redakcije: voditelje, razvite z umetno inteligenco (AI), ki bodo "neutrudno" poročali ves dan vsak dan z vseh ...
  Na Japonskem poskusno zdravljenje parkinsonove bolezni Japonski raziskovalci so v okviru prizadevanj za zdravljenje parkinsonove bolezni poskusno v možgane bolnika vnesli matične celice, so sporočili z univerze v Kjotu.
  5
  Zoro je vzel somrak: po 11 letih je utihnila sonda Dawn Nasina sonda Dawn je ostala brez goriva in utihnila, zato se misija uradno končuje. V 11 letih delovanja je obkrožila dve nebesni telesi, kar ni uspelo nobeni drugi misiji.
  12
  Galaktični kanibalizem: V omari domače Galaksije se skriva ogromen okostnjak Domača Galaksija Rimska cesta se je v preteklosti združila z neko drugo veliko galaksijo. Ostanke prišlekinje so opazili, ker se obnašajo nenavadno.
  61
  Južnoafriški raziskovalci iz človeškega urina naredili opeke Opeke iz človeškega urina po navedbah raziskovalcev iz Južne Afrike nastanejo v popolnoma naravnem procesu, v katerem svoje opravijo kolonije bakterij.
  22
  Za nesrečo Sojuza kriv poškodovan senzor. Vrnitev v vesolje decembra. Odpoved rakete Sojuz med poskusom izstrelitve proti Mednarodni vesoljski postaji je zakrivil poškodovan senzor, piše v uradnem poročilu. Nove izstrelitve so predvidene za december.
  50
  Nasin lovec na eksoplanete gre v pokoj Nasa je upokojila vesoljski teleskop Kepler, ker mu je zmanjkalo pogonskih sredstev. Za seboj pušča dediščino tisočev odkritih in potrjenih planetov izven Osončja.
  16
  IBM v nakup ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat Ameriški računalniški velikan IBM je dosegel dogovor o prevzemu ponudnika odprtokodnih rešitev Red Hat za 34 milijard dolarjev. Posel morajo odobriti še delničarji in regulator.
  6
  Leonardov Leicesterski kodeks, druga najdražja knjiga na svetu, se vrača v Italijo V galeriji Uffizi je na ogled razstava Voda kot mikroskop narave – Leicesterski kodeks Leonarda da Vincija, ki združuje več kot 80 pristnih listov iz različnih rokopisov, osrednji eksponat pa je ...
  1
  Nevidna ožilja mest prihodnosti Bo v mestih prihodnosti živel homo sapiens ali homo technologicus? Kako upravljati mestno infrastrukturo prihodnosti, kje so meje nadzora in kako preprečiti, da mesta ne bodo (pre)pametna.
  5
  Propadel prvi poskus zasebnega kitajskega podjetja poslati raketo v vesolje Propadel je prvi poskus kitajskega zasebnega podjetja poslati raketo v vesolje. Podjetje Landscape je sporočilo, da se je "zgodilo nekaj nenormalnega" v tretji fazi rakete ZQ-1.
  9

  Na testu
  link
  Na testu: Podhranjeni velikan – Huawei Mate 10 Lite
  16
  18. december 2017 ob 07:53 Serija Huawei Mate po navadi ponuja zelo dobre telefone za razmeroma ugodno ceno, vsaj v primerjavi s konkurenco. A časi se spreminjajo.
  Več novic ...
  Izbor
  Izjava dneva
  link
  Alenka Bratušek
  3
  13. november 2018 ob 14:57 Če so to komunikacijski kanali, ki jih bo od zdaj naprej uporabljala koalicija, potem je naš čas zelo skopo odmerjen.
  Več novic ...
  Kazalo